Artikelen van December 2018

Week 6: Wind in de Zeilen
Deze week varen we echt de zee op, we hebben "de wind in de zeilen". Het viswater ligt nog ver, we zijn nog wel even aan het varen, maar het weer is goed, de bemanning heeft het goed naar de zin, en de zee is rustig. Vorige week hebben we met het 5e blok: "Het Ruime Sop" de eerste baan van 5 blokken voltooid. Je kunt de draadjes wegwerken en als je wilt, kun je de eerste baan alvast "blocken". Dat wil zeggen, opspannen met spelden, natmaken en laten drogen. Hierdoor kun je de blokken zoveel mogelijk op dezelfde grootte krijgen. Het blok "Vischafslag" bepaalt eigenlijk de maat, deze is het ..
Week 5: Het Ruime Sop
Het is de 5e week van de Vissersdeken!  Na het manoeuvreren via de vaargeul tussen de boeien door heeft de boot de open zee bereikt: Hij kiest "het ruime sop". Als spreekwoord betekent het dat als je het ruime sop kiest, dat je dan uit je comfortzone gaat, en niet veilig dichtbij de wal blijft. ( ik kom via google allerlei grappige dingen tegen, nu ik op zoek ben naar namen voor mijn blokken!)  De naam van het blok is dus: Het Ruime Sop. Als je een paar herhalingen hebt gebreid, en je kijkt er wat schuin tegenaan, zie je het schip door de golven deinen.  Het is een her..
Week 4: Door de vaargeul
De kapitein en de stuurman hebben hun ruzie bijgelegd. Vanaf nu is het zo dat de kapitein bepaalt waar het schip                     naartoe vaart, maar hij blijft van het roer af. Zo hebben de  heren het afgesproken.  Vaarroutes voor IJsselmeer en Veluwemeer worden aange- geven met boeien. Er zijn allerlei soorten regels voor de kleur en vorm van de boeien en een schipper leest hiervan af waar de vaargeul is. Zo moet je bijvoorbeeld de ene kleur boei links en de andere kleur boei rechts voorbijvaren.   Het blok va..
week 3: Koersbepaling
Na het gemakkelijke blok van vorige week zijn we nu beland bij een blok waar je je aandacht bij moet houden: Koersbepaling. Even over de naam: ik zat me zo te bedenken dat er op een schip een kapitein en een stuurman zitten; als deze 2 het nou eens niet met elkaar eens kunnen worden over de koers die het schip moet varen, en ze om en om aan het roer gaan lopen draaien, dat er dan van bovenaf gezien een zigzag over het water ontstaat. Of is dat een beetje ver gedacht? Met een gerstekorrelpatroon, want dat is het blok van deze week zie je heel mooi het relief van een steek. Zeker als je va..
Week 2: de Vischafslag
Het patroon van deze week heet: de Vischafslag. Vis werd en wordt in vaten vervoerd vanaf de kade naar de visafslag. Ik stel me voor dat ze in rijen op de kade staan, en daar lijkt dit patroon wel op. (met een beetje fantasie) Na het patroon van vorige week heb je als het goed is weer 2 naalden tricot, en 3 naalden gerstelkorrel gebreid. De gerstekorrel begint nu aan de voorkant! Dus 1e steek recht afhalen, 1 averecht, 1 recht enzovoort tot de laatste steek; deze averecht breien. Teruggaande naald 1e steek averecht afhalen, 1 recht, 1 averecht enzovoort tot de laatste steek, deze verdr..
Weergeven 1 t/m 5 van in totaal 5