Artikelen van March 2019

Week 18 Visservloot
Nou komen we bij een favoriet blok van mijzelf. Leuk om te breien, maar vooral om het effect! Hij past goed in de deken, want er zijn zeilen te zien, bijvoorbeeld van een paar boten bij elkaar, een vissersvloot. Oude vissersplaatsen hadden zo'n vloot. Bij het uitvaren, moet dat een machtig gezicht zijn geweest. Op oude schilderijen en ansichtkaarten is dat goed te zien.  Maar vooral de thuiskomst was spannend; dan stonden alle thuisblijvers op de wal met hartkloppingen in de keel, of hun vader of zoon er wel bij zou zijn, of "op zee was gebleven"... Dit blok lijkt moeilijk, maar is h..
Week 17: Windkracht 9
Na het zien van de film Perfect Storm met George Clooney wist ik het zeker: ik wil geen baan op zee. Wat een enorm geweld, huizenhoge golven, en al die nattigheid! Wat moet dat beangstigend zijn, om gewoon een speelbal in de golven te zijn, en niet weten of je er levend uit komt! Nee, films over de zee, of stormen aan de kust zijn niet aan mij besteed.  Windkracht wordt gemeten aan de hand van de schaal van Beaufort. In 1805 bedacht de Ierse admiraal Sir Franchis Beaufort een onderverdeling van 13 windsterktes, aan de hand van de zeilvoering van een schip. Van windkracht 0 ( gladde zee )..
Voor het aan elkaar zetten van breiwerk zijn verschillende manieren te gebruiken. Als het goed is, heb je door de gebruikte kantsteek links en rechts lussen.  Omdat de banen tegen elkaar worden gezet, en elkaar niet mogen overlappen, gebruik ik de overhandse steek. Werk door beide lussen van de kantsteek. Normaal werk ik altijd aan de voorkant van het werk. Met de overhandse steek heb je aan voor- en achterkant een verschillend effect.Je kunt  kiezen hoe je de banen aan elkaar zet, maar omdat beide kanten zichtbaar zijn, maakt het niet zoveel uit. Als je een keuze hebt gemaakt, maa..
Week 16: Ribbels in het zand
Zoals beloofd deze week een blog over oude zeemansliedjes.  Ik heb vroeger heel veel gezongen, lekker vals en hard: kinderliedjes, zeemansliedjes, nostalgische liedjes die ik weer van mijn moeder kende. De leukste herinneringen zijn die van de tijd dat ik op de Pedagogische Academie zat. We hadden muzieklessen van een heel enthousiaste leraar. Aan het eind van de les zongen we rond de piano van oude stencils Nederlandse en Engelse liederen. "What shall we do with the drunken sailor", en "Smugglers Boy" herinner ik me nog. Ook het bekende: Al die willen te kaap'ren varen" zongen we, en da..
Week 15: Tussen de klippen door zeilen.
Bij het zoeken naar een naam voor het blok van deze week, kwam ik nog een belangrijk woord tegen dat belangrijk is voor de scheepvaart: een klip. Dit is een verticale rots, ook rif of kaap genoemd. Deze komen voor langs kusten en rivieren, en landinwaarts in de bergen. Op zee bij de kust kunnen ze gevaar opleveren omdat er veel stroming ontstaat en het dan moeilijk is om er te varen. De uitdrukking "op de klippen lopen" betekent dan ook dat iets mislukt. Een tweede, meer positieve uitdrukking is "tussen de klippen door zeilen" en dat betekent dat de moeilijkheden op handige manier worden verme..
Week 14: Boeien en bakens
Deze week breien we de grote broer van week 4 Door de Vaargeul. Op internet heb ik gegoogled op het woord zeeboeien, en op de website van Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust allerlei leuke informatie gevonden over hoe deze worden gemaakt en geplaatst. Wist je bijvoorbeeld dat belichting en benummering van de boeien kan vertellen hoe je moet varen, en of je in de buurt van het obstakels komt? Hoe dan ook, wij breien rustig door met dit blok. Dit is wel weer een blok waar je goed op moet letten. Er is maar één herhaling getekend.    In mijn blok heb ik 5 x het hele patroon ..
Weergeven 1 t/m 6 van in totaal 6