Artikelen van April 2019

Week 22: Huisjes aan de kust
Als de reis er dan bijna opzit, moet het voor de bemanning van de vissersboot toch wel heel fijn zijn, om de kust weer te zien. Thuis wachten natuurlijk hun vrouwen en kinderen die naar hen uitkijken.  De balans van de reis wordt langzamerhand opgemaakt; is er voldoende gevangen, welke gevaren hebben we doorstaan, komen we met evenveel mannen thuis, als waarmee we op reis zijn gegaan? Vroeger kon je er niet altijd vanuit gaan, dat iedereen veilig thuis kwam. Zeelieden van vroeger konden namelijk vaak niet zwemmen, vreemd genoeg. Als er een zeeman overboord sloeg, was de kans groot dat h..
Week 21: Vissersknoop
We zijn toegekomen aan de laatste baan van onze Vissersdeken!  De haven is nog lang niet in zicht; eerst moeten er nog wat hindernissen worden genomen. In de zeevaart gebruiken ze een heleboel knopen: om touwen met elkaar te verbinden, om iets ergens aan vast leggen, voor de zeilen, het aanleggen aan de wal en het vastsnoeren van de lading. Ook netten worden geknoopt, het zogenaamde "boeten". Bekende knopen zijn de platte knoop, de mastworp en de paalsteek. Bij het breien en haken gebruiken we natuurlijk ook knopen. De magische knoop, om 2 draden aan elkaar te verbinden, heet in de ze..
Week 20: Visvangst
We zijn uitgekomen bij het laatste blok in de vierde baan. Hierna nog één baan van 5 blokken en de Vissersdeken is klaar! Wat gaat dat snel, hè! Deze week hebben de vissers eindelijk weer wat gevangen: je ziet de netten halfvol met vis. Dat is maar goed ook, want er moeten heel wat gezinnen eten van de opbrengst van de visvangst. Nog een paar weken en dan varen we weer naar huis. Dit is geen gemakkelijk blok. Het patroon is een herhaling van 14 naalden en elke naald is weer anders. Houd de draad tussen de rechte en averechte steken goed op spanning, dan komt het patroon goed tot zijn re..
Week 19: Bliksemschichten
Het weer is sinds vorige week slechter geworden. Enorme slagregens verblinden iedereen die nog op dek is. Vissen is onmogelijk geworden. Harde donderklappen en felle bliksemschichten volgen elkaar snel op.  De bemanning is daarom maar gaan schuilen in de kajuit. Er wordt een kleine competitie klaverjassen opgezet.  Iedereen laat de kapitein winnen, want die kan niet tegen z'n verlies. Is iedereen een beetje bijgekomen van het blok van vorige week? En, viel het mee?  Deze week is een stuk gemakkelijker, met een heen- en teruggaande naald die gelijk zijn. Als je maar be..
Weergeven 1 t/m 4 van in totaal 4