Vissersdeken van tante Knots

Vissersdeken van tante Knots

Het is 30 november en vandaag beginnen we met de deken! 
Ik heb er zin in, en ben heel benieuwd of jullie ook zoveel plezier beleven aan het breien van al die verschillende patroontjes!
Aan het eind van deze blog vinden jullie een link naar het patroon.

Laat ik beginnen met vertellen hoe ik ertoe gekomen ben om een gebreid kleed te ontwerpen.
Na alle gehaakte dekens die langskomen vind ik het tijd worden om een kleed te breien. En dan graag in echte wol. Het garen van Borgo de 'Pazzi, de New Cedro, is al enige tijd in de winkel te koop, en ik ben er vanaf het eerste begin verliefd op. Het is wollig en warm, heeft een robuuste uitstraling en ik vind het heerlijk om mee te breien. 

Ik had dus al ervaring met het garen, en nu was het tijd om op zoek te gaan naar patronen voor een deken. Het moesten patronen worden met alleen rechte en averechte steken. 

De patronen heb ik overal en nergens vandaan: gewoon uit stekenboeken, oude patronen, internet, oude handwerkboeken, uit kledingpatronen en ook een paar uit mijn hoofd. Alle patronen zijn wel bewerkt, zodat ze allemaal hetzelfde aantal steken hebben. 
Er zit veel variatie in de patronen, gemakkelijke en wat meer ingewikkelde patronen worden afgewisseld, schuine patronen met rechte enzovoort!. Het breien heeft mij in ieder geval geen moment verveeld!
Het heeft wel lang geduurd voor ik een naam voor de deken had. Het was eerst gewoon Knotsdeken, maar toen hij af was en ik toevallig tegen het boek over de visserstruien aanliep was de nieuwe naam geboren: Vissersdeken van tante Knots. Onbewust heb ik veel patronen gebruikt die ook in visserstruien voorkomen. De namen van de verschillende blokken heb ik dus ook aangepast aan het thema, behalve blok 1: Trapjes en Heggetjes, want die naam had ik al vanaf het begin!. 

Laten we beginnen!
De deken bestaat uit 5 banen van elk 5 blokken We beginnen met blok 1. (Kant NIET af! Na blok 5 wordt pas afgekant.
Zo ook de blokken 6 t/m 10, 11 t/m 15, 16 t/m 20 en 21 t/m 25.)
In de tips en trucs lees je hoeveel steken je op moet zetten, een tip hoe je moet opzetten en hoe de 1e 5 naalden worden gebreid. Hierna kan je met het patroon beginnen.

Het blok waarmee we beginnen is wel gelijk een patroon waarbij je je aandacht moet houden! Let op de draadspanning tussen de rechte en averechte steken, hier kunnen anders te grote ruimtes ontstaan. 

Trapjes en Heggetjes
tips en trucs