Titelen

Week 17: Windkracht 9
Na het zien van de film Perfect Storm met George Clooney wist ik het zeker: ik wil geen baan op zee. Wat een enorm geweld, huizenhoge golven, en al die nattigheid! Wat moet dat beangstigend zijn, om gewoon een speelbal in de golven te zijn, en niet weten of je er levend uit komt! Nee, films over de zee, of stormen aan de kust zijn niet aan mij besteed.  Windkracht wordt gemeten aan de hand van de schaal van Beaufort. In 1805 bedacht de Ierse admiraal Sir Franchis Beaufort een onderverdeling van 13 windsterktes, aan de hand van de zeilvoering van een schip. Van windkracht 0 ( gladde zee )..
Voor het aan elkaar zetten van breiwerk zijn verschillende manieren te gebruiken. Als het goed is, heb je door de gebruikte kantsteek links en rechts lussen.  Omdat de banen tegen elkaar worden gezet, en elkaar niet mogen overlappen, gebruik ik de overhandse steek. Werk door beide lussen van de kantsteek. Normaal werk ik altijd aan de voorkant van het werk. Met de overhandse steek heb je aan voor- en achterkant een verschillend effect.Je kunt  kiezen hoe je de banen aan elkaar zet, maar omdat beide kanten zichtbaar zijn, maakt het niet zoveel uit. Als je een keuze hebt gemaakt, maa..
Week 16: Ribbels in het zand
Zoals beloofd deze week een blog over oude zeemansliedjes.  Ik heb vroeger heel veel gezongen, lekker vals en hard: kinderliedjes, zeemansliedjes, nostalgische liedjes die ik weer van mijn moeder kende. De leukste herinneringen zijn die van de tijd dat ik op de Pedagogische Academie zat. We hadden muzieklessen van een heel enthousiaste leraar. Aan het eind van de les zongen we rond de piano van oude stencils Nederlandse en Engelse liederen. "What shall we do with the drunken sailor", en "Smugglers Boy" herinner ik me nog. Ook het bekende: Al die willen te kaap'ren varen" zongen we, en da..
Week 15: Tussen de klippen door zeilen.
Bij het zoeken naar een naam voor het blok van deze week, kwam ik nog een belangrijk woord tegen dat belangrijk is voor de scheepvaart: een klip. Dit is een verticale rots, ook rif of kaap genoemd. Deze komen voor langs kusten en rivieren, en landinwaarts in de bergen. Op zee bij de kust kunnen ze gevaar opleveren omdat er veel stroming ontstaat en het dan moeilijk is om er te varen. De uitdrukking "op de klippen lopen" betekent dan ook dat iets mislukt. Een tweede, meer positieve uitdrukking is "tussen de klippen door zeilen" en dat betekent dat de moeilijkheden op handige manier worden verme..
Week 14: Boeien en bakens
Deze week breien we de grote broer van week 4 Door de Vaargeul. Op internet heb ik gegoogled op het woord zeeboeien, en op de website van Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust allerlei leuke informatie gevonden over hoe deze worden gemaakt en geplaatst. Wist je bijvoorbeeld dat belichting en benummering van de boeien kan vertellen hoe je moet varen, en of je in de buurt van het obstakels komt? Hoe dan ook, wij breien rustig door met dit blok. Dit is wel weer een blok waar je goed op moet letten. Er is maar één herhaling getekend.    In mijn blok heb ik 5 x het hele patroon ..
Dit is de13e week van de Vissersdeken. We zijn halverwege! Het is best snel gegaan, vinden jullie niet? Het blok van deze week heet: Kalender. Kalenders zijn belangrijk in ieders leven en beroep, maar zeker ook in de scheepvaart. Wanneer is de beste tijd om uit te varen, wat zijn de beste maanden van het jaar om te vissen. Ook de overheid bemoeit zich ermee, met wanneer je op welke soort je mag vissen. En dan is er natuurlijk het thuisfront, die elke dag kruisjes zet op de kalender wanneer vader of zoon weer thuiskomt! Het is weer een horizentaal patroon, dus regelmatig zijn er hele ..
Week 12: Meertouwen
Op een vissersboot wordt altijd veel touw gebruikt, in de vorm van ankertouw, visnetten en ook de zogenaamde meertouwen. Deze worden gebruikt om een schip aan de kade vast te leggen. Het zijn stevige touwen, met een lus aan het eind.  Het blok van deze week bestaat uit diagonale lijnen. Met een beetje fantasie zien we daar de meerlijnen in. Het is een lekker patroon met een herhaling van 8 naalden. En het effect is weer prachtig! Veel succes! Naar het patroon: Meertouwen..
Week 11: Zandbank
De oude ruzie tussen de kapitein en de stuurman is weer opgelaaid, want we zijn op een zandbank gevaren, en ze geven elkaar de schuld! Verwijten over en weer slingeren over het dek. Uiteindelijk wordt de schuld gevonden bij de uitkijk, die zijn roes ligt uit te slapen. ( weet je nog? Het feestje van vorige week met de rum en de cupcakes?) De heren leggen het weer bij, met wat joviale klappen op elkaars schouders, en zetten de bemanning aan het werk om het dek eens goed schoon te maken. We moeten toch wachten op hoog water om weer los te komen. Dit is het eerste blok van de derde baan. Voor..
Week 10: Tijd voor een feestje.
De vlaggen mogen uit: de eerste visvangst van deze reis is geslaagd! We bouwen een feestje met vlaggetjes en slingers, rum en cupcakes! We spelen een spelletje ezeltje prik, we gaan koekhappen, zakdoekje leggen en als het echt lollig wordt doen we de olielamp uit en spelen we blindemannetje! Het blok met vlaggetjes is gemakkelijk. Let er wel op, dat je de draad goed op spanning houdt bij het wisselen van recht naar averecht. Anders heb je de kans dat er een dikke rand naast elk averecht vlaggetje komt. Naald 1 is een heengaande naald. Als het blok van deze week af is, mag je trots zijn ..
Week 9: Gooi de netten uit!
Na de regen van vorige week is het eindelijk goed weer en kan de visvangst beginnen! De matrozen hebben de netten gecontroleerd op gaten en zijn er klaar voor.  Op het bevel van de kapitein worden de netten uitgegooid. Dit is een van mijn favoriete patronen; het is niet moeilijk en het effect is heel mooi. Ook dit patroon heeft veel relief, en zal wat naar in elkaar kruipen. Als we gaan blocken, en de banen in elkaar worden gezet, komt dat vanzelf goed. Hetzelfde met het vorige blok is hier aan de hand: begin met een heengaande naald, zodat je elke teruggaande naald kan breien zo..
Week 8: Regenbui
Het vissen moet even worden uitgesteld, want we zijn een enorme regenbui ingevaren! In het blok breien we een dubbele gerstekorrel. Aan de voorkant beginnen, betekent op de teruggaande naald de steken breien zoals ze zich voordoen. In de 3e naald verspringen, dus recht op averecht en averecht op recht, en in de 4e naald weer de steken breien zoals ze zich voordoen.  Veel succes! Regenbui..
Week 7 Alle Hens aan Dek!
Alle Hens aan Dek!  Alle opvarenden worden erbij geroepen: het viswater is in zicht! De kapitein, de stuurman, de uitkijk, de bootsman, de navigator, de dekmatrozen, de lichtmatroos (waarschijnlijk 'n heel klein matroosje, ;p), zelfs de kok en de koksmaat: iedereen moet aan dek komen en zijn handen uit de mouwen steken. De uitdrukking "alle hens aan dek" is een verbastering van het Engelse  "All hands on deck". En het betekent dat er wat gaat gebeuren en dat iedereen die kan moet komen helpen. Voor het blok van deze week geldt dat pas na het blocken het patroon goed tot zijn r..
Week 6: Wind in de Zeilen
Deze week varen we echt de zee op, we hebben "de wind in de zeilen". Het viswater ligt nog ver, we zijn nog wel even aan het varen, maar het weer is goed, de bemanning heeft het goed naar de zin, en de zee is rustig. Vorige week hebben we met het 5e blok: "Het Ruime Sop" de eerste baan van 5 blokken voltooid. Je kunt de draadjes wegwerken en als je wilt, kun je de eerste baan alvast "blocken". Dat wil zeggen, opspannen met spelden, natmaken en laten drogen. Hierdoor kun je de blokken zoveel mogelijk op dezelfde grootte krijgen. Het blok "Vischafslag" bepaalt eigenlijk de maat, deze is het ..
Week 5: Het Ruime Sop
Het is de 5e week van de Vissersdeken!  Na het manoeuvreren via de vaargeul tussen de boeien door heeft de boot de open zee bereikt: Hij kiest "het ruime sop". Als spreekwoord betekent het dat als je het ruime sop kiest, dat je dan uit je comfortzone gaat, en niet veilig dichtbij de wal blijft. ( ik kom via google allerlei grappige dingen tegen, nu ik op zoek ben naar namen voor mijn blokken!)  De naam van het blok is dus: Het Ruime Sop. Als je een paar herhalingen hebt gebreid, en je kijkt er wat schuin tegenaan, zie je het schip door de golven deinen.  Het is een her..
Weergeven 1 t/m 14 van in totaal 18