Titelen

Week 25: Welkom thuis!
Welkom thuis! Na 25 weken op zee, vaart de vissersboot weer de haven in. We hebben deze reis van alles meegemaakt: gevaren getrotseerd, ruzies overwonnen, successen gevierd, en, o ja, ook wat vis gevangen.  De thuisblijvers zijn blij en hebben het dorp versierd! Je ziet de vlaggen hangen, want vandaag vieren we feest! Zo, dit is het laatste blok van de deken! We weten inmiddels hoe we na het laatste blok van een baan moeten eindigen: nog 2 naalden tricot, en 3 naalden gerstekorrel. Hierna in patroon (losjes) afkanten. De banen kunnen nog geblokt worden, om ze in model te krijgen en..
Week 24: De laatste loodjes
De laatste loodjes wegen het zwaarst! Of niet?  Voor de vissers voelt het wel zo, want er is nog flink wat wind opgestoken, en hoge golven beletten hen om de haven in te varen. Er moet heel wat stuurmanskunst aan te pas komen, om tussen de boeien de haven weer in te varen.  Omdat de kapitein zich weer met het sturen bemoeit, probeert de bemanning hem weg te houden uit de kajuit, zodat de stuurman de boot veilig thuis kan brengen.  Volgende week het laatste blok en dan zit het avontuur erop!. Het blok deze week heeft één kanttekening: de eerste 13 naalden 1 keer breien, da..
Week 23: Vuurtoren
De vuurtoren is in zicht, we zijn bijna thuis. Dat wordt tijd ook, want er zijn geen schone sokken meer. Het eten raakt op, en nu is er alleen maar vis. En het is natuurlijk de bedoeling dat deze mee naar huis gaat, om daar te verkopen. Dit patroon is in het geheel getekend. Het zijn 69 naalden. Brei je minder naalden, dan kan je ook stoppen na naald 66. Na dit blok komen er nog 2 en dan is de deken klaar! Naar het patroon: Vuurtoren..
Week 22: Huisjes aan de kust
Als de reis er dan bijna opzit, moet het voor de bemanning van de vissersboot toch wel heel fijn zijn, om de kust weer te zien. Thuis wachten natuurlijk hun vrouwen en kinderen die naar hen uitkijken.  De balans van de reis wordt langzamerhand opgemaakt; is er voldoende gevangen, welke gevaren hebben we doorstaan, komen we met evenveel mannen thuis, als waarmee we op reis zijn gegaan? Vroeger kon je er niet altijd vanuit gaan, dat iedereen veilig thuis kwam. Zeelieden van vroeger konden namelijk vaak niet zwemmen, vreemd genoeg. Als er een zeeman overboord sloeg, was de kans groot dat h..
Week 21: Vissersknoop
We zijn toegekomen aan de laatste baan van onze Vissersdeken!  De haven is nog lang niet in zicht; eerst moeten er nog wat hindernissen worden genomen. In de zeevaart gebruiken ze een heleboel knopen: om touwen met elkaar te verbinden, om iets ergens aan vast leggen, voor de zeilen, het aanleggen aan de wal en het vastsnoeren van de lading. Ook netten worden geknoopt, het zogenaamde "boeten". Bekende knopen zijn de platte knoop, de mastworp en de paalsteek. Bij het breien en haken gebruiken we natuurlijk ook knopen. De magische knoop, om 2 draden aan elkaar te verbinden, heet in de ze..
Week 20: Visvangst
We zijn uitgekomen bij het laatste blok in de vierde baan. Hierna nog één baan van 5 blokken en de Vissersdeken is klaar! Wat gaat dat snel, hè! Deze week hebben de vissers eindelijk weer wat gevangen: je ziet de netten halfvol met vis. Dat is maar goed ook, want er moeten heel wat gezinnen eten van de opbrengst van de visvangst. Nog een paar weken en dan varen we weer naar huis. Dit is geen gemakkelijk blok. Het patroon is een herhaling van 14 naalden en elke naald is weer anders. Houd de draad tussen de rechte en averechte steken goed op spanning, dan komt het patroon goed tot zijn re..
Week 19: Bliksemschichten
Het weer is sinds vorige week slechter geworden. Enorme slagregens verblinden iedereen die nog op dek is. Vissen is onmogelijk geworden. Harde donderklappen en felle bliksemschichten volgen elkaar snel op.  De bemanning is daarom maar gaan schuilen in de kajuit. Er wordt een kleine competitie klaverjassen opgezet.  Iedereen laat de kapitein winnen, want die kan niet tegen z'n verlies. Is iedereen een beetje bijgekomen van het blok van vorige week? En, viel het mee?  Deze week is een stuk gemakkelijker, met een heen- en teruggaande naald die gelijk zijn. Als je maar be..
Week 18 Visservloot
Nou komen we bij een favoriet blok van mijzelf. Leuk om te breien, maar vooral om het effect! Hij past goed in de deken, want er zijn zeilen te zien, bijvoorbeeld van een paar boten bij elkaar, een vissersvloot. Oude vissersplaatsen hadden zo'n vloot. Bij het uitvaren, moet dat een machtig gezicht zijn geweest. Op oude schilderijen en ansichtkaarten is dat goed te zien.  Maar vooral de thuiskomst was spannend; dan stonden alle thuisblijvers op de wal met hartkloppingen in de keel, of hun vader of zoon er wel bij zou zijn, of "op zee was gebleven"... Dit blok lijkt moeilijk, maar is h..
Week 17: Windkracht 9
Na het zien van de film Perfect Storm met George Clooney wist ik het zeker: ik wil geen baan op zee. Wat een enorm geweld, huizenhoge golven, en al die nattigheid! Wat moet dat beangstigend zijn, om gewoon een speelbal in de golven te zijn, en niet weten of je er levend uit komt! Nee, films over de zee, of stormen aan de kust zijn niet aan mij besteed.  Windkracht wordt gemeten aan de hand van de schaal van Beaufort. In 1805 bedacht de Ierse admiraal Sir Franchis Beaufort een onderverdeling van 13 windsterktes, aan de hand van de zeilvoering van een schip. Van windkracht 0 ( gladde zee )..
Voor het aan elkaar zetten van breiwerk zijn verschillende manieren te gebruiken. Als het goed is, heb je door de gebruikte kantsteek links en rechts lussen.  Omdat de banen tegen elkaar worden gezet, en elkaar niet mogen overlappen, gebruik ik de overhandse steek. Werk door beide lussen van de kantsteek. Normaal werk ik altijd aan de voorkant van het werk. Met de overhandse steek heb je aan voor- en achterkant een verschillend effect.Je kunt  kiezen hoe je de banen aan elkaar zet, maar omdat beide kanten zichtbaar zijn, maakt het niet zoveel uit. Als je een keuze hebt gemaakt, maa..
Week 16: Ribbels in het zand
Zoals beloofd deze week een blog over oude zeemansliedjes.  Ik heb vroeger heel veel gezongen, lekker vals en hard: kinderliedjes, zeemansliedjes, nostalgische liedjes die ik weer van mijn moeder kende. De leukste herinneringen zijn die van de tijd dat ik op de Pedagogische Academie zat. We hadden muzieklessen van een heel enthousiaste leraar. Aan het eind van de les zongen we rond de piano van oude stencils Nederlandse en Engelse liederen. "What shall we do with the drunken sailor", en "Smugglers Boy" herinner ik me nog. Ook het bekende: Al die willen te kaap'ren varen" zongen we, en da..
Week 15: Tussen de klippen door zeilen.
Bij het zoeken naar een naam voor het blok van deze week, kwam ik nog een belangrijk woord tegen dat belangrijk is voor de scheepvaart: een klip. Dit is een verticale rots, ook rif of kaap genoemd. Deze komen voor langs kusten en rivieren, en landinwaarts in de bergen. Op zee bij de kust kunnen ze gevaar opleveren omdat er veel stroming ontstaat en het dan moeilijk is om er te varen. De uitdrukking "op de klippen lopen" betekent dan ook dat iets mislukt. Een tweede, meer positieve uitdrukking is "tussen de klippen door zeilen" en dat betekent dat de moeilijkheden op handige manier worden verme..
Week 14: Boeien en bakens
Deze week breien we de grote broer van week 4 Door de Vaargeul. Op internet heb ik gegoogled op het woord zeeboeien, en op de website van Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust allerlei leuke informatie gevonden over hoe deze worden gemaakt en geplaatst. Wist je bijvoorbeeld dat belichting en benummering van de boeien kan vertellen hoe je moet varen, en of je in de buurt van het obstakels komt? Hoe dan ook, wij breien rustig door met dit blok. Dit is wel weer een blok waar je goed op moet letten. Er is maar één herhaling getekend.    In mijn blok heb ik 5 x het hele patroon ..
Dit is de13e week van de Vissersdeken. We zijn halverwege! Het is best snel gegaan, vinden jullie niet? Het blok van deze week heet: Kalender. Kalenders zijn belangrijk in ieders leven en beroep, maar zeker ook in de scheepvaart. Wanneer is de beste tijd om uit te varen, wat zijn de beste maanden van het jaar om te vissen. Ook de overheid bemoeit zich ermee, met wanneer je op welke soort je mag vissen. En dan is er natuurlijk het thuisfront, die elke dag kruisjes zet op de kalender wanneer vader of zoon weer thuiskomt! Het is weer een horizentaal patroon, dus regelmatig zijn er hele ..
Weergeven 1 t/m 14 van in totaal 26